Bram Vermeulen

journalist

Langs de grenzen van Turkije

Bram Vermeulen reist in vier afleveringen langs De grenzen van Turkije. Met instortend Europa aan de ene kant en wankelende regimes in de Arabische wereld aan de andere kant, zal de Turkse invloed in deze regio’s groeien. Hier worden de nieuwe machtsverhoudingen rond de Middellandse Zee getekend. Grote ontwikkelingen met enorme gevolgen voor de mensen die er wonen. Vermeulen gaat de schemerzones in aan de randen met Griekenland, Cyprus, Syrië en Irak, op zoek naar de werkelijke scheidslijnen met de buren. Dat is een belangrijke zoektocht, waarin we net zo veel over de Turken als over onszelf te weten komen.

Aflevering 1:
De grens tussen Griekenland en Turkije is de meest gebruikte oversteekplaats van vluchtelingen op weg naar Europa. Honderden wagen hun leven, elke dag weer, ook al wacht ze daar een nieuwe crisis.

Aflevering 2:
Nog geen anderhalf jaar geleden was de grens tussen Turkije en Syrie de doorgang tot de drukste handelsroute naar het Midden-Oosten, nu staan de buurlanden op voet van oorlog. Waar ging het mis?

Aflevering 3:
Langs de grens tussen Turkije en Irak woedt een vergeten oorlog van een vergeten volk, zonder staat. Wat heeft dertig jaar strijd de Koerden opgeleverd, en waarom gaan ze er meer door?

Aflevering 4:
Hoe bestaat het dat de bewoners van een eiland in de Middellandse Zee elkaar zo haten dat ze al 38 jaar van elkaar worden gescheiden door de laatste muur van Europa? Wat is er mis op Cyprus?

Laat een reactie achter