In Turkije
In Turkije, de eerste reeks van zeven afleveringen, werd uitgezonden van 27 maart t/m 8 mei 2011.
Aflevering 1:
Mustafa Kemal Ataturk is al 72 jaar dood en hoewel Turken halsstarrig vasthouden aan zijn ideeën, staat zijn erfenis onder druk. We onderzoeken hoe.
Aflevering 2:
Vijftig jaar geleden woonden In Istanbul 1 miljoen mensen, nu wonen er meer dan 17 miljoen mensen, zoveel als in heel Nederland. Dit is een stad van migranten. Hoe gaat deze stad om met al die nieuwkomers?
Aflevering 3:
Terwijl in Europa het verzet tegen Turkse toetreding toeneemt, zoeken de Turken naar alternatieven. Niet alleen heeft Turkije de visumplicht met tal van Arabische landen in de afgelopen jaren afgeschaft. Turkse bedrijven veroveren het Midden-Oosten.
Aflevering 4:
De grenzen met de Arabische wereld worden geopend. Maar de grens met het christelijke buurland Armenië blijft gesloten. Een reis naar het besneeuwde Oosten van Turkije, waar de inwoners nog altijd gevangen zitten in de onbespreekbare geschiedenis van 1915.
Aflevering 5:
De Turkse staat is het monopolie op het denken kwijtgeraakt. Honderden televisiezenders vechten om de aandacht van de kijker: met televisiesoaps, discussieprogramma’s en 24 uur per dag nieuws. Iedereen wordt gehoord, van streng gelovig tot extreem seculier. Maar in dit land zitten ook bijna 60 journalisten achter de tralies. Waar liggen de grenzen van het toelaatbare in het nieuwe Turkije?
Aflevering 6:
De Turkse economie groeit, snel, te snel. Maar hoe doet een land dat, zonder olie, zonder gas? Meer dan tweeduizend waterdammen zijn momenteel in aanbouw om die zucht naar energie te voeden.
Aflevering 7:
Decennialang was welvaart voorbehouden aan Turken met een westerse levensstijl: een oude elite die in Istanbul en langs de Turkse westkust woont. Maar de tijden zijn veranderd. Een middenklasse van strenge gelovige moslims rukt op, niet alleen in het bedrijfsleven, maar ook in de politiek.